بازاریابی ربایشی یا درونگرا و مزایای آن برای کسب ‌‌و‌کارهای آنلاین

 

از سلسله مباحث دوره مجازی دیجیتال مارکتینگ به بازاریابی درونگرا رسیدیم.بازاریابی درونگرا (Inbound Marketing) یا « بازاریابی جاذبه‌ای » و « بازاریابی ربایشی  » به هر نوعی از انواع مختلف بازاریابی گفته می‌ شود که به ‌جای تلاش در جهت جلب توجه مخاطب ،  باعث جذب وی به سمت خرید از شما می ‌شود .  به عبارت دیگر ،  در بازاریابی ربایشی اقدامات و سیاست ‌هایی اتخاذ می گردد که نظر مخاطب به سمت شما جلب شود و خودش به سراغتان آید ، مثل استفاده از پست‌های وبلاگی ،  پادکست‌ها ،  خبرنامه‌ های پرمحتوای ایمیلی ،  پست در شبکه‌های اجتماعی و ویدئوهای کاربردی و آموزنده  . در بازاریابی ربایشی یا permission marketing  معمولاً چیزی وجود دارد که مطلوب مصرف ‌کننده است  .

 

 

 بازاریابی ربایشی از کجا پا به عرصه وجود گذاشت؟

« بازاریابی ربایشی  » رسماً از سال ۲۰۰۵ میلادی با این عنوان شناخته گردید .  در این سال ،  کتابی با عنوان « بازاریابی ربایشی :  با استفاده از گوگل ،  شبکه‌ های اجتماعی و وبلاگ‌ ها پیدا شوید» منتشر شد .  این کتاب که در رابطه با بازاریابی ربایشی و اثربخشی فراوان آن بود به تدریج باعث معروفیت و محبوبیت این نوع از بازاریابی گردید . در این زمینه بیش از ۱۰۰ پکیج دیجیتال مارکتینگ منتشر شده است.

 

تفاوت بین بازاریابی ربایشی و برونگرا :

محصول بازاریابی ربایشی چیزی است که برای مخاطب هدف ما مطلوب است اما چیزی که از طریق بازاریابی برونگرا در برابر مخاطب قرار می‌گیرد معمولاً مزاحم به نظر می ‌رسد .  در بازاریابی ربایشی ، فرصتی برای به دست آوردن حق ورود به زندگی مخاطب هدف در اختیار بازاریاب قرار می گیرد و البته قدرت اعتماد آفرینی این روش در مقایسه با تبلیغات آزاردهنده مرسوم به مراتب بیشتر است  . در بازاریابی ربایشی به جای اینکه بازاریاب با مشتری تماس بگیرد ،  مشتری خودش به سراغ کسب‌ و کار می‌ آید و همین منجر به ایجاد تفاوت اصلی بین بازاریابی ربایشی با بازاریابی برونگرا می ‌شود .

 

 

 

بازاریابی ربایشی چگونه کار می‌ کند ؟

بازاریابی ربایشی از طریق چندین روش مختلف انجام می گیرد ، اما طرز کار و روش اثربخشی هرکدام از این روش‌ ها تا حدی با هم متفاوت است .  به عنوان مثال ،  برخی به تولید محتوایی متکی هستند و برخی روش‌های دیگر به دنبال نشان دادنه خود در کانال‌ هایی مانند فیس ‌بوک ،  توییتر و اینستاگرام هستند  . گفتنی است روش ‌هایی نیز وجود دارند که تمرکز آن‌ها بر بهینه ‌سازی وب‌ سایت است تا کمک نماید مخاطب ، کسب ‌ وکار و محتوای ما را راحت ‌تر پیدا نماید .

 

رایج ‌ترین انواع بازاریابی که در زمره روش‌های ربایشی یا درونگرا قرار می ‌گیرند عبارتند از  :

  • تولید محتوا
  • وبلاگ نویسی
  • شبکه‌های اجتماعی
  • بازاریابی ایمیلی
  • سئو (SEO)

 

 

 

 بازاریابی ربایشی چه مزایا و چه معایبی دارد ؟

مزایا :

  • بازاریابی ربایشی مقرون به صرفه می باشد ، زیرا که هزینه راه اندازی وب ‌سایت ، وبلاگ و تولید و انتشار محتوا در مقایسه با هزینه‌ های تبلیغات معمولاً زیاد نیست .
  • مشتریانی جذب شده توسط روش‌ های مختلف بازاریابی ربایشی نسبت به مخاطبانی که در معرض روش‌ های برونگرای بازاریابی قرار می ‌گیرند علاقه‌مند تر و متناسب ‌تر هستند .
  • در بازاریابی ربایشی ، می‌ توان محتوای موثق و ارزشمندی را تولید نمود که باعث افزایش اعتبار شرکت در بازار شود .

 

معایب :

  • معمولاً تولید محتوایی که کیفیت مناسبی داشته و کاربردی باشد زمان‌ بر است .
  • استفاده مؤثر و کارآمد از روش‌های بازاریابی ربایشی نیازمند داشتن مهارت بالا در زمینه ‌هایی مانند طراحی وب ، تولید محتوا ،  سئو و تخصص در مبحث شبکه‌ های اجتماعی می باشد .
  • ارزیابی بازگشت سرمایه حاصل از استفاده از روش‌های مختلف بازاریابی ربایشی ، بدون استفاده از ابزارهای تحلیلی قوی و نظارت مستمر ، می ‌تواند دشوار باشد .

 

 

 

هومن محمدزاده

مدیریت وب سایت میهن گیم

شما ممکن است این را هم بپسندید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *