آنچه خوبان همه دارند | نقد و بررسی Forza Motorsport 5

«ماشین‌ها. برای بعضی‌ها، اونا فقط وسیله‌ی نقلیه هستند. جایگزین مناسبی برای پیاده‌روی یا کشتی‌های هوایی که به راحتی آتش می‌گیرند.» جرمی کلارکسون مجری برنامه‌ی Top Gear با دیدن تیزر Forza Motorsport 5 این سخنان را به زبان می‌آورد. او در ادامه توضیح می‌دهد که چرا ماشین‌ها چیزی بسیار فراتر از این هستند. کلارکسون می‌گوید ماشین‌ها هم نمایانگر شکوه و جلال تکنولوژی هستند و هم نماد آزادی.

«ماشین‌ها هیجان‌انگیزترین و زیباترین ساخته‌ی دست بشر هستند.» در مورد Forza 5 این گفته به خوبی صدق می‌کند. نسخه‌ی پنجم سری فوزا، بازی‌ای است که واقعاً از ماشین‌ها تجلیل می‌کند. آن‌ها فقط یک سری عکس در منوهای بازی نیستند، هرکدام تاریخچه‌ی خود را دارند و دلیلی برای ستایش. انتخاب مناسب مدل‌های کم‌سابقه‌ای که در بازی قرار دارند با کمک سه مجری برنامه‌ی Top Gear، فورزا ۵ را به نامه‌ای عاشقانه به تمام ماشین‌هایی که در آن قرار دارند بدل کرده است.

با وجود بیش از ۲۰۰ ماشین، فورزا ۵ چند صد ماشین از نسخه‌ی پیشین عقب‌تر است. اما نکته‌ای که وجود دارد است که تک تک ماشین‌هایی که در بازی وجود دارند لیاقت این را دارند که در لیست باشند، چرا که آن‌ها کاملاً با دقت انتخاب شده‌اند. از مدل‌های قدیمی اروپایی تا مدل‌های غول‌پیکر آمریکایی و البته سوپراسپورت‌های تمام‌نشدنی ایتالیایی در بازی وجود دارند. خودروهایی که نهایت فناوری روز را به نمایش می‌کشند، آن‌هایی که حتی فکر کردن به قیمت‌شان هم آدم را دیوانه می‌کند و البته ماشین‌های فرمول ۱ را هم به لیست اضافه کنید. هیچ ماشینی در این بازی اضافه نیست و هرکدامشان دلیل محکمی برای بودن دارند.

بهترین مکان برای نظاره کردن ماشین‌ها حالت Forzavista است، جایی که آن‌ها واقعاً ستودنی به نظر می‌رسند. میزان دقتی که برای کوچک‌ترین جزئیات ماشین به کار رفته است گیج‌کننده است. با بررسی هر سانتی‌متر از بدنه متوجه می‌شوید که ماشین‌ها در ریزترین اجزا هم مدل شده‌اند. از لکه‌های سطح فرمان یک هاچ‌بک دهه ۹۰ای تا جنس زبر دکمه‌های یک Le Mans – که تازه یک نمونه‌ی اولیه است – به دقت ساخته شده‌اند.

در عمل هم تمام جزئیات به همان میزان چشمگیر هستند. نورپردازی واقع‌گرایانه باعث می‌شود کوچترین بازتابی که از سطح خودرو می‌شود تأثیر جداگانه‌ی خود را بگذارد. حتی چراغ‌های ترمز هم بهتر از همیشه می‌درخشند. خسارت ظاهری که در برخوردهای کوچک ایجاد می‌شوند باعث خراشیدگی و فرورفتگی در سطح خودرو می‌شوند. در برخوردهای سطحی حتی قسمت‌هایی از رنگ بدنه کنده می‌شود و به ماشین دیگر می‌چسبد. اما انتظارت را نباید بالا برد، شبیه‌سازی دودی که از لاستیک‌های ماشین ایجاد می‌شود خیلی هیجان‌انگیز نیست و خاک‌های اطراف پیست وقتی یک ماشین روی آن‌ها رانندگی می‌کند واکنش خوبی نشان نمی‌دهند. توقف‌های کنار پیست خیلی ابتدایی به نظر می‌رسند و هیچ جنبه‌ی مشخصی ندارند.

لازم به ذکر نیست که کنترل ماشین‌ها هم به خوبی گرافیک و صداگذاری بازی است. در واقع خیلی هم بهتر است! طرفداران سری فورزا حتماً با گیم‌پلی بازی آشنا هستند، اما در نسخه‌ی پنجم کنترل‌ها بسیار دقیق و ظریف‌تر شده‌اند و نحوه‌ی راندن هر کدام از ماشین‌ها با دیگری کاملاً تفاوت دارد. البته که در سری‌های قبلی هم این تفاوت محسوس بود اما در این نسخه بیش از پیش کنترل‌ها واقعی به نظر می‌رسند.
لرزش‌های بسیار دقیق کنترلر اکس‌باکس وان هم به هرچه باورپذیرتر شدن کنترل ماشین‌ها کمک می‌کنند. هنگامی که چرخ‌های ماشین شما روی سطحی ناهموار می‌روند یا بعضی جاها به خاطر اصطکاکِ کمِ مسیر باعث لغزش می‌شوند، کنترلر تجربه‌ای واقع‌گرایانه را القا می‌کند. همین موردِ به ظاهر کوچک تأثیری زیادی روی نحوه‌ی رانندگی شما خواهد گذاشت.

مدتی طول می‌کشد که تا تمام ماشین‌های موجود در بازی را امتحان کنید چرا که تغییری در نحوه‌ی دسترسی به آن‌ها نسبت به قبل ایجاد شده است. حالت رانندگی آزاد فورزا ۵ به شما تنها اجازه‌ی رانندگی با ماشین‌های موجود در گاراژتان یا آن‌هایی که کرایه کردید را می‌دهد. دیگر مانند نسخه‌های قبلی با افزایش سطح مهارت‌های راننده، ماشین‌های جدید دریافت نخواهید کرد. این مورد کمی ناامیدکننده است گرچه باعث می‌شود هنگام خرید ماشین‌های جدید بیشتر فکر کنید و انتخاب‌ها مناسب‌تری داشته باشید. 

مانند همیشه، می‌توانید ماشین‌ها را ارتقا دهید و طرح‌هایی که خودتان ساختید را روی آن‌ها اعمال کنید. بهترین گزینه‌های ارتقا به صورت خودکار به شما پیشنهاد می‌شوند اما می‌توانید به صورت دستی هم تغییرات را اعمال کنید و از طرح‌های ساخته شده توسط دیگر بازی‌کننده‌ها هم استفاده کنید. اگر خواهان تجربه‌ای خالی از رنگ‌ها و طرح‌های گاه گیج‌کننده روی ماشین‌ها هستید، این امکان وجود دارد که آن‌ها را برای تمام مسابقه‌دهندگان غیرفعال کنید.

شاید جالب‌ترین ویژگی فورزا ۵، هوش مصنوعی خاص آن باشد. در بخش سینگل پلیر بازی، حریفان شما رفتارهایی مانند بقیه‌ی بازی‌کنندگان در دنیای واقعی دارند، به این صورت که دیگر خبری از هوش مصنوعی کامپیوتری نیست و شما در واقع با نمادی از حریفان واقعی بازی می‌کنید. در هر مسابقه‌ای که انجام می‌دهید، نحوه‌ی رانندگی شما آنالیز می‌شود و حتی اگر مشغول بازی نباشید، هوش مصنوعی، جای شما و به همان صورتی که شما رانندگی می‌کنید مسابقه می‌دهد. به عبارت دیگر، حریفانی که با آن‌ها مسابقه می‌دهید، هوش مصنوعیِ بازی‌کنندگانِ واقعی است که نحوه‌ی رانندگی آن‌ها را یاد گرفته‌اند و به سبک و سیاق آن‌ها مسابقه می‌دهند.
با این حال امکان تعیین درجه‌ی سختی هم وجود دارد. در حالت معمولی، تنها لازم است که یکی از سه نفر اول باشید که مسابقه را به اتمام می‌رسانند تا امتیاز کامل را دریافت کنید. با خاموش کردن گزینه‌هایی مانند ترمز اتوماتیک یا خط راهنما، امتیاز اضافه دریافت خواهید کرد و این امتیازها قطعاً ارزش سختی بیشتر را دارند.

همانند ماشین‌ها، تعداد پیست‌های فورزا ۵ هم نسبت به نسخه‌ی چهارم کاهش یافته‌اند اما همین تعداد هم بسیار قابل قبول هستند. رانندگی در این مسیرها که از نمونه‌های واقعی شبیه‌سازی شده‌اند بسیار لذت‌بخش است. مهم‌تر از همه، پیست‌ها هم به اندازه‌ی ماشین‌ها پرجزئیات طراحی شده‌اند. هرچه به دورتر نگاه کنید از میزان جزئیات کاسته می‌شود اما اشیایی که در نزدیکی شما هستند و در بعضی مسیرها دیوارهای رنگ شده واقعاً طبیعی به نظر می‌رسند. 
گردش ساعات شبانه‌روز و عوض شدن آب و هوا دو غایب بسیار بزرگ در این بازی هستند. نور صبحگاهی در بسیاری از مسیرهای بازی زیبا به نظر می‌رسد ولی کمی احساس تکراری بودن می‌دهد. شاید رانندگی به مدت طولانی در پیست‌هایی که تنها یک نوع آب و هوا در آن‌ها قابل مشاهده است خسته‌کننده باشد. احتمالاً طی کردن مسیری در کوهستان در ساعات پایانی روز بسیار لذت‌بخش‌تر از رانندگی در همان مسیر در ساعت ۸ صبح باشد.

تنها ۱۴ منطقه در بازی وجود دارد که می‌شود در آن‌ها رانندگی کرد، گرچه هر کدام از آن‌ها مدل‌های مختلفی از مسیرِ رانندگی را ارئه می‌کنند ولی در طول بازی بارها احساس می‌کنید که قبلاً این مسیر را دیده‌اید. اما تنوع مسابقات تا مدت زیادی شما را مشغول نگه می‌دارد. هر کدام از مدل‌ها مسابقه توسط مجری‌های برنامه‌ی Top Gear معرفی می‌شوند. شنیدن صدای آشنای این سه مجری همراه با طنز همیشگی آن‌ها یکی از جنبه‌های لذت‌بخش بازی است. بخش آنلاین بازی هم مثل همیشه با قدرت ظاهر شده و برای زمانی که چالشی واقعی می‌خواهید به خوبی جواب می‌دهد. مسابقه‌ها نسبتاً معمولی هستند و ویژگی خاصی ندارند ولی امکانات شخصی‌سازی بسیاری ارائه می‌دهند.

فورزا ۵ یک بازی عالی و روان است و تجربه‌ای که در زمینه‌ی رانندگی با ماشین‌های فوق‌العاده در پیست‌های بی‌نظیر جهانی ارائه می‌دهد را جای دیگری روی اکس‌باکس وان نمی‌توانید پیدا کنید. هیچ بازی ریسینگی روی کنسول‌ها تا به حال تمام خوبی‌های فورزا ۵ را با هم نداشته و با وجود فقدان ویژگی‌هایی چون رانندگی در شب یا زیر بارش باران، همچنان بسیار سخت است که این بازی را دوست نداشت.

محسن وزیری

علاقه‌ی زیادی به گیم و همچنین نوشتن درباره‌ی اون دارم. علاقه‌مند به سینما و موسیقی - از نوع راک! - هم هستم.

شما ممکن است این را هم بپسندید

۲۰ پاسخ‌ها

  1. مهدی مجد گفت:

    نقد کوتاه وجامعی بود از این جور نقد ها خوشم میاد آقای وزیری نویسنده ی بسیار خوبی هستن .مرسی :yes:

  2. عرفان استادی گفت:

    یکی از عناوین ریسینگ موفق مایکروسافت برای Xbox One بود. ممنون بابت مقاله

  3. احمد سعیدی گفت:

    من این بازی رو خیلی نمیشناختم.مقالتون رو خوندم.باهاش بیشتر آشنا شدم.
    به نظرم از نید فور اسپید خیلی بهتره و گیم پلی روونی داره.
    حیف شد که برای pc نیس.
    ممنون :yes:

  4. سیاوش تنها گفت:

    مقاله خوبی بود ممنون

  5. مهدی گفت:

    آدم این تصاویر را می بینه میخواهد برود کنسول بخره . عجب بازیه. راستی x1 هک نشده؟ کی هک میشه؟

  6. مهدی گفت:

    چرا کسی جواب نمیده؟

  7. مهدی گفت:

    عکسش عوض شده.

  8. واقعا این دیگه ته ریسینگه ولی کاش میشد برای PC هم منتشر بشه.حیفــــــــــ.ممنون بابت مقاله

  9. محسن وزیری گفت:

    خیلی ممنون از همه بابت لطفی که دارن!
    در مورد نید فور اسپید باید بگم که این دو بازی کاملاً باهم فرق دارن. Forza یه شبیه‌سازه و NFS، یه بازی آرکید ;-)

    • علی عزیزی فر گفت:

      موافقم.ForZa یک ریسینگ و ماشین سواری با طعم واقعیش هست.ولی NFS فقط جهت سرگرمی است!!ممنون بـابـت نقد.

  10. مهدی گفت:

    قیمت کنسول های این نسل (x1 و ps4) الان در ایران چنده؟(یعنی چند میفروشند) به قیمت تومان بگید نه دلار.

    • PS4 تقریبا ۲ تومن و Xbox One هم ۲۸۰۰ اینا

      • Aiden pearce گفت:

        من یک سوالی برام پیش اومده بود.و اینه که چرا میگن اول باید کنسول هک بشه وبعد بخریش؟
        اخه من میخوام کامپیوتر رو عوض کنم و خرجی که میخوام بکنم دو برابر قیمت ps4 هست نمیدونم چیکار کنم ps4 یا Pc یکی یه کمکی بکنه اصلا Ps4 تو ایران امده یا اگه نیامده کی میاد؟ درضمن اصلا ps4 دقیقا چنده من تا ۵ میلیون میتونم خرج کنم.

  11. ABS92 گفت:

    خیلی خیلی ممنون بابت مقاله.بررسی کوتاه و جامعی بود :yes:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *